maat
på senaste tiden har jag lagt ner mycket tid på mat. mat är ju trots allt en viktig del av livet. att svenskar lägger ner i snitt 14 min per dag på matlagning är ju bara sjukt. därför tänkte jag försöka bli bättre! mat är ju livsnjutning på hög nivå!
ända sedan jag läste nån pysslig tjejs blogg och såg bilder på fantastiskt fina cupcakes som hon hade bakat så har det kliat i fingrarna.. mest för att få dekorera.. älskar såna där små grejer när man får hålla på och designa själv! :)
sen blev de faktiskt väldigt goda också! :)

dekorationsgrejer

precis uttagna från ugnen. mums!

dekorationen har börjat! :) tyckte den närmast, längst till vänster blev finast :)

klart!

fick bli några påskmuffins också förstås! vad tycker ni? :)
ifall någon skulle bli sugen på att baka så kommer receptet här:
Chokladmuffins
100 g smör
2 ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kakao
1. sätt ugnen på 175 grader varmluft
2. vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst
3. rör ner smält smör och mjölk
4. blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten
5. placera ut pappersformar i en muffinsplåt
6. grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter
Frosting
100 g philadelphiaost
60 g rumstempererat margarin
5 dl florsocker
3 msk vatten
för någon vecka sedan skulle jag laga mat till familjen en fredagkväll. hittade kycklingfilé i frysen och letade upp ett recept på "asiatiska kycklingspett". de blev supergoda! därför gjorde jag om dem på påskafton :)
asiatiska kycklingspett med couscous och kall apelsinsås

Kycklingspett:
8 kycklinglårfiléer
1 tsk salt
smör
Glaze:
2 msk smält smör
2 msk sweet chilisås
2 msk rostade sesamfrön
Sås:
4 dl crème fraiche
1/2 dl apelsinjuice-koncentrat
1/2 tsk salt
gör så här: vik ut och dela filéerna i halvor på längden. salta och stek dem knappt färdiga i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. låt dem kallna. rör ihop glazen. blanda såsen. trä upp kycklingen på spett. lägg dem på ett ugnssäkert fat. pensla över glazen. sätt ugnen på grill. värm spetten i övre delen av ugnen i ca 5 min. servera med såsen.
i fredags kväll när henric var här behövde vi laga ihop någonting snabbt. så det fick bli den oslagbara klassikern, spaghetti carbonara.
Spaghetti Carbonara:
4 port
300 g spaghetti
2 paket bacon
smör
2 ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1-2 finhackade vitlöksklyftor
3 dl riven ost
2 krm nymald svartpeppar
gör så här: koka spaghettin. skär baconet i små bitar. stek baconet knaprigt i en stekpanna. vispa ihop ägg, grädde, salt, vitlök och hälften av osten. rör ner bacon och äggblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. strö över resten av osten och peppar.
enjoy!